De nieuwe realiteit van leiderschap

Er wordt enorm veel gediscussieerd over de post-COVID nieuwe arbeidsrealiteit. Alle werkgevers en werknemers zijn deze discussies aan het intensiveren omdat we allemaal verandering verwachten (hopen) na ongeveer 14 maanden van ontwrichting met een enorm effect op ons beroeps- en privéleven.  Ongekend voor onze generaties, en opmerkelijk hoe we hier allemaal mee zijn omgegaan. Maar naast een normaal privé-leven, kijken we ook uit naar een normaal werkend leven.  Dit laatste wordt vaak het nieuwe normaal genoemd, waarmee wordt geïmpliceerd dat we op zakelijk gebied geen zin hebben om terug te keren naar de identieke tijden van voor covid. We hebben allemaal gemerkt dat er nogal wat elementen (gedwongen) veranderd zijn die voorlopig zo zullen blijven. Minder reizen, meer tijd voor het gezin en efficiënter vergaderen zijn enkele van de vaak genoemde voordelen.  Maar aan de andere kant van de medaille missen we de persoonlijke contacten, de band met onze collega’s, de geest van samen zijn en samen creëren, enz, enz.

Het is voor iedereen duidelijk dat we meer veranderingen aankunnen dan we ooit voor mogelijk hielden, dus ik heb er alle vertrouwen in dat we zullen groeien naar een nieuwe “best of both worlds”-oplossing. En hopelijk met meer wendbaarheid dan voorheen; wendbaarheid zal het sleutelwoord voor de toekomst zijn, los van de ontwrichte verandering die we hebben meegemaakt.

Een beetje buiten beschouwing gelaten in de discussie is het effect op Leiderschap. De huidige realiteit heeft al tot grote onzekerheid geleid bij sommige managers, en sommigen hopen terug te keren naar het oude normaal, waar de bekende mechanismen weer op hun plaats komen. Dit gebeurt echter niet. We zijn ons allemaal aan het aanpassen, en leiderschap moet zich ook aanpassen en het goede voorbeeld geven, nu nog belangrijker dan ooit.

Vertrouwen is van cruciaal belang. Vertrouwen dat individuen perfect in staat zijn om zichzelf te besturen en nieuwe manieren te vinden om hun bedrijf te leiden. Leiderschap moet dit proces vergemakkelijken, en niet met tegenzin proberen de verandering te beheren of te minimaliseren. Persoonlijk denk ik dat het voor leiders een geweldige kans is om deze verandering te omarmen en er samen met onze teams van te profiteren, en zo een nog sterkere organisatie op te bouwen met verbeteringen voor alle betrokkenen.

Maar, laten we vooral genieten van de reis en de verandering omarmen, want dat zal de enige constante factor zijn.

Over Bas Ossewaarde

Door Bas Ossewaarde op 1 juni 2021