Het wordt wel is ‘Hollands welvaren’ genoemd bij mij thuis. Zondagochtend wielrenners op dure carbon fietsen die niet onderdoen voor materiaal van prof renners. Laatst zijn wij vanuit Pointlogic met wat HR vakgenoten ook een mooi rondje gaan racefietsen langs de Rotte. Bescheiden als wij zijn bij ons vooral aluminium en een enkele mooie carbon racer.

Lekker rijdend met de groep kon iedereen ongeacht zijn fiets het tempo netjes bijhouden. Tenslotte is de renner doorslaggevend en doen we niet aan topsport. Iedereen beschikte over in de basis een goede conditie en goed materiaal. En in HR analytics is dit ook wel zo. Ondanks dat op LinkedIn vaak verschillende krachttermen over en weer vliegen is de basis vaak al met gedegen materiaal en basis kennis te bereiken.

In de basis

Zo was ik laatst voor een project bezig met het analyseren van instroom in een sector. De vraag was hoe het aanvang salaris op de eerste salaristrede zich vergelijkt met andere sectoren. Wat bleek was dat niemand in de betreffende sector instroomde in de laagste trede. Iedereen kwam binnen op trede drie of hoger. Voldoende aanknoppingspunten voor de verdere strategie ontwikkeling binnen de sector. En iets wat qua HR analytics niet veel meer behoefde dan goede data verwerking en een basis analyse techniek.

Iets wat mij ook terug denken aan mijn eerste aanraaking met ‘HR cijfers’ meer dan 7 jaar terug. Het analyseren van de instroom en prestaties van uitzendkrachten bij mijn werkgever destijds. Geen mooie tooling maar puur met Excel en de data uit ons kloksysteem. Al snel was te zien dat uitzendkrachten van een specifiek bureau het significant beter deden dan die van de andere bureaus waarmee we werkte. Ja er was meer analyse mogelijk maar de basis vraag beantwoorden levert al vaak het meest op.

Goede fit?

Bij ons racefiets rondje maakte we nog een tussenstop bij het nu al befaamde koers.cc wielerzaak waar Serge Posthoorn ons de basis van bikefitting liet zien. Collega Bas was vrijwilliger om te kijken hoe hij zat op de fiets. Binnen een paar minuten bleek al dat zijn zadel 2 cm omlaag kon. Zo geklaard en Bas fietste een stuk beter. Simpel en basis zo gerealiseerd. Net zoals HR analytics moet zijn.

De fietszaak uitlopend wierp ik nog een laatste blik om het vele mooie materiaal wat er stond. Fietsen die meer dan geschikt voor de topsport zijn en bijzonder mooi ogen. En tuurlijk is in HR analytics goed en top materiaal ook nodig voor de ‘top projecten’. Uitstroom model met acht variabele? HR data uit 23 landen samenvoegen in een database? Het kan. Maar voor je basis rondje volstaat vaak al gedegen materiaal en een scherpe kijk op het geheel.